Engagement with the local community has been an integral part of the design development. As well as two phases of public consultation, which were held in September 2018 and February 2019, we have also held many meetings with local stakeholders to discuss the scheme and seek feedback.

If you would like more information about the project, you can register for updates here.

The consultation process has resulted in a number of significant developments to the scheme. The developments made have been based on feedback received throughout the pre-planning process from many stakeholders, including the London Borough of Camden, Historic England, GLA, various amenity societies, community groups and local residents. 

Many of the key issues raised during this consultation have been addressed and considered as the design of our proposals have developed. These include: 

  • Removal of a significant amount of plant screening on the roof of the UK Dementia Research Institute building and UCL Queen Square Institute of Neurology (UK DRI and UCL IoN) thereby reducing the perceived mass of the building and reducing the impact on daylight and sunlight 

  • Massing and height reductions of the new academic building. This includes a cutaway to the east of the building, to ensure the effects on daylight and sunlight are limited Reduction of the height of the Institute of Mathematics and Statistical Science building from a composition of five, nine and four storeys to a composition of four, seven and four storeys 

  • Redesign of the wall of the Institute of Mathematics and Statistical Science building to ensure no overlooking and privacy is maintained 

  • Reduced window sizes of the UK DRI and UCL IoN building to prevent overlooking of from the UK DRI and UCL IoN 

  • Ground floor boundary wall next to the Calthorpe Project has been redesigned to provide a flat surface, with high-level windows to allow natural light into consulting rooms within the UK DRI and UCL IoN building

  • Patient transport vehicles are now proposed to pick up and drop off from within the site as opposed to the addition of an ambulance bay on Gray’s Inn Road

  • Movement of the new academic building away from the boundary with St Andrew’s Gardens to ensure tree root balls will not be affected 

  • Inclusion of additional gates onto St Andrew’s Gardens, to maintain the security of the garden’s out of hours.

Construction Management Plan 

We will be working to a strict Construction Management Plan, which the community will be consulted on before it is agreed with London Borough of Camden and prior to the commencement of works on-site.

The Construction Management Plan will also take into account other developments taking place in the vicinity, to minimise impact on our neighbours. We will be holding Construction Community Liaison Group meetings for the project in due course, if you are interested in taking part, please do get in touch with the team through the contact form below.

 
Name *
Name
Address *
Address
Please indicate if you wish to receive future updates from us regarding the proposals. *
Please indicate of you wish to participate in any future Community Liaison Group meetings

The information you supply will be used by UCL Estates for administrative purposes within the terms of The General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/676.